Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

vineri, 30 decembrie 2011

Ce am auzit despre alaptat, constructiv sau nu

A inceput sa imi placa tot mai mult sa scriu despre alaptare si cum subiectul lunii este despre ce se mai spune, ce se mai aude, ce se mai zice inainte sau la inceput de alaptare, cand toata lumea te crede  (si pe buna dreptate) o persoana nestiutoare, iata deci din experienta mea:

Prima data cand am discutat despre alaptatul copilului pe care urma sa il nasc a fost prin luna a 4-a, cu o colega de serviciu, mama unei fetite. M-a intrebat daca intentionez sa alaptez. Am raspuns ca asa cred, ca sper sa am lapte etc (nesiguranta de viitoare mamica nedocumentata). Am primit multe incurajari de la ea. Mi-a spus ca asa este cel mai bine pentru copil si pentru mama, ca asa el se simte cel mai bine, sa nu il intarc devreme si alte cateva sfaturi din experienta ei. Mi-am zis atunci ca daca vreau sa alaptez copilul (si am vrut) ar trebui sa termin cu nesiguranta si sa am incredere in organismul meu. Si in cea mai mare parte a timpului asa am facut.
Am auzit apoi ceva legat de forma si marimea sanilor. Ca acestea ar influenta alaptatul si ca persoanele cu sanii mici (eu, de exemplu) nu prea ar avea succes. Surorile mele mai mari, care au alaptat cu succes atat cat au dorit, sunt intradevar mai 'fericite' la acest aspect dar eu nu am crezut asa ceva. Si intr-una dintre intrevederile cu medicul ginecolog, acesta a tinut sa imi explice ca nu trebuie sa fiu o femeie masiva ca sa nasc un copil mare si nu ar trebui sa am cine stie ce marime la sutien ca sa alaptez cu succes. Mi-a spus din proprie initiativa, nu l-am intrebat eu :)))

Cam asta am auzit in timpul sarcinii.
Dupa ce am nascut surorile mele mi-au adus muuult ceai de soc care trebuia sa ma transforme intr-o arteziana dupa parerea lor. Medicul mi-a prescris galafor aratandu-se neincrezator in capacitatile mele naturale. Si moralul meu scadea... Dar copilul cauta sanul uitandu-se fix in ochii mei (eu asa vedeam atunci) si ignorand toate 'dificultatile' ce prevesteau o viitoare formula + multe biberoane.
Mituri despre ingrijirea nou-nascutului sunt multe. Cel pe care l-am retinut eu este ca in primele doua luni de la nastere nu ar fi trebuit sa trec peste nici o apa curgatoare ca 'raman fara lapte'. Cum eu nu sunt o fire statica si cum inteligenta mea mi-a spus ca nu exista nici o legatura, binenteles ca nu am tinut cont de sfat. Dar cred ca are multa influenta caci persoana care imi pusese in vedere sa nu cumva sa trec peste poduri, era o viitoare mamica, mamica pe la poarta careia trecea un paraias si pe care l-a trecut de cateva ori si parea foarte afectata. Cu toata dorinta ce o avea sa isi alapteze copilul, in urma unor dificultati (si aici eu ma gandesc ca au contat si astfel de mituri) la 5 luni de la nastere s-a oprit.

Mi s-a mai spus indirect, atunci cand copilul cerea san si la 30 de minute dupa masa anterioara ca nu am laptele bun, ipoteza sustinuta cu numeroase exemple la care raspundeam scurt ca asa ceva nu se poate, ca copilului nu are cum sa ii fie mai bun altceva decat laptele mamei lui, ca asa a fost inainte de a se cunoaste formulele si nu vad de ce s-au schimbat lucrurile acum si ca mamele respective rau au facut ca s-au lasat influentate.

Sigur ca mi s-a spus ca copilul nu se mai satura cu laptele meu inainte sa implineasca macar 3 luni si ar trebui sa ii dau gris cu lapte, mar cu biscuiti si alte d-astea. La randul meu am explicat cum ca sistemul digestiv al unui copil asa de mic nu functioneaza ca cel al unui adult si nu va primi altceva decat lapte de la mama lui.

Iarasi mi s-a spus ca dupa 6-9 luni il alaptez degeaba caci laptele nu mai are nici o valoare, ca este 'apa chioara', ca suptul il impiedica sa manance mancare solida si asa va refuza tot ce ii dau cu lingura. Nu a fost asa. Du a acceptat mancarea solida foarte bine insa fara a renunta la niciuna din mesele de lapte.

Acum nimeni nu imi mai spune nimic desi in doua saptamani urmeaza sa nasc a doua oara. Probabil ca se considera ca sunt veche in bransa. Si asta este foarte bine. Cred ca tot ce suna altfel decat incurajare nu ar trebui spus viitoarelor mamici deja destul de afectate de ceea ce urmeaza sa li se intample si de responsabilitatile pe care le vor avea.

10 comentarii:

  1. No, hai ca iti zic eu atunci. ca vad ca altcineva nu zice ;)
    Citeste acum cat poti ca ai de unde. in spital, vorbeste dinainte cu asistentele, doctorii & company si specifica ca tu vrei sa-i dai san imediat dupa nastere, si nimic altceva. nu stiu unde nasti si cum, dar poate poti sa-ti alegi o camera cu copilul doar voi 2
    sa pui copilul la san chiar daca tu ai impresia ca nu curge nimic.sunt sigura ca o asistenta te va ajuta sa-l pozitionezi corect. incearca sa fi calma si sa nu-ti disturbe nimeni linistea. Gandeste-te ca tu iti cunosti cel mai bine corpul, copilul te iubeste si ii place laptele tau. lasa-l sa suga cat vrea si tine-l aproape de tine. Roaga-te la Dumnezeu. vor fi poate evenimante neprevazute asa ca cel mai bine e sa te increzi ca Dumnezeu te va calauzi in aceasta aventura.
    Pentru nelamuriri/ disperari/mofturi/nemultumiri gasesteti o persoana de incredere care sa o poti apela oricand ai tu nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sakura draga, ceea ce spui tu referitor la spital este aproape imposibil. In spitalele romanesti tratatia persoanelor este departe de a fi considerata umana. Si situatia se poate inrautati daca te duci cu pretentii/fitze, cum sunt considerate. Sigur, cu bani anumite lucruri pot fi rezolvate dar pana la a le spune cum ai vrea tu sa isi faca ei treaba in ce te priveste pe tine si copilul. Ca cine esti tu sa stii mai bine decat ei??? Eu am ales cel mai traditionalist medic pe care l-am gasit desi am avut si semne de intrebare cand o prietena care a nascut cu el a pierdut copilul caci acesta a avut cordonul ombilical in jurul gatului. Nu recomanda cezariana, desi eu asa o sa nasc din cauza unui accident mai vechi ce s-a lasat cu ceva urme prin oasele bazinului. Dar chiar daca nu ar fi fost problema asta probabil nu ar mai fi riscat, caci la ultimul ecograf am constatat cordonul infasurat si in jurul gatului mititelului meu.
    Camera cu copilul?!? Vise. De-aia m-am interesat de preturi imediat ce am auzit de o clinica privata in Pitesti. Din pacate sunt mult prea mari, o nastere normala insemnand 6500 lei iar cezariana 7000. Eu mai am si o casa in care anul asta vreau sa locuiesc :) dar despre asta in alta postare cand va mai exista si pentru mine ceva timp.
    Incredere in Dumnezeu am foarte multa si apoi sunt la a doua sarcina, stiu totusi cum stau lururile, atat cat se poate sti dupa 15 luni de alaptat (3 in tandem). Pe principiul asta am mers si la Du: daca are nevoie de lp sigur ii va fi servit, deci ce sa caut eu cu sticla cand am sanii la mine?
    Multumesc mult pentru incurajari. S-ar putea sa le mai caut...)))

    RăspundețiȘtergere
  3. In tot mai multe spitale de stat s-a implementat sistemul asta de stat cu copilul in salon.. rooming sau cum ii zice. La spitalul ales nu exista asa ceva? Sau da-te bine pe langa asistente sa-ti lase copilul.
    Oricum ai mare avantaj acum (sper nu te pierzi cu firea) si o sa stii ce e de facut.
    Iti doresc sa fie totul bine, sa te recuperezi repede si sa scrii cand poti despre ce inseamna sa fii mamica de 2.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dana Adeana
    Intradevar, lucrurile par sa se miste si in maternitatile din Romania, ceea ce e de bine. Dar in cele din orasele mai mici, unde nu ai alte optiuni (decat daca vrei sa nasti la sute de km distanta) tot personalul medical taie si spanzura. Imi amintesc ca cumnata mea a nascut primi doi copii in Oradea unde inca inainte de 2000 se practica rooming-in-ul. Unde nasc eu "pretentiile" pot inrautati situatia si mi-am propus sa intervin doar ca sa plec cat mai repede acasa. Aici nu conteaza daca nasti normal sau cezariana ca tot de la 5 zile in sus trebuie sa stai. Dar cred ca se poate si mai putin daca... contribui pe unde trebuie.
    Multumesc mult pentru gandurile bune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca poti cere ajutorul medicului sa implemetezi macar jumatate din ce spune sakura. Facand cezariana tot poti cere ca bebelusul sa iti fie pus pe pierpt si lasa sa se ataseze la san in prima jumaatte de ora sau ora dupa nastere.

    Discuta cu medicul tau sa te puna in legatura cu cienva de la neonato care sa stie ca nu vreo completare cu lapte praf si ca tiis a nu se dea glucoza la nastere. In functied e cum discuti cu el\, si din ce povestesti e deschis la minte, eu una cred ca vei reusi sa ai o nastere si o experienta post partum mai mult decat decenta. Iar cu tratatea umana sau inumana din spital... asta tine mult sid e atitudinea ta. Poti fi politicoasa si ferma, poti arata ca stii ce vrei (confuzia uneori ii depaseste si pe cei din spital si e posibil ca unele actiuni ale lor sa aiba legatura cu asta).

    Incearca s ate apropiid e personalul medical, nu sa te certi cu ei ci sa ii rogi sa te ajute si cred ca nu se poate sa nu reactioneze pozitiv.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Zoozie
    Este o idee foatre buna. O sa vorbesc cu medicul si sunt aproape sigura ca daca poate o sa ma ajute. Spun daca poate pentru ca fiind din Chisinau si considerat exact cum am spus, mai traditionalist (in sensul ca nu se grabeste sa faca 'injectii' care sa le 'usureze' mamicilor durerile, nu recomanda cezariana daca nu exista nici un pericol si din ce am vazut eu ia in calcul atat mama cat si copilul), este oarecum marginalizat. Si este si relativ decent ca 'onorariu'. La nasterea anterioara stiu ca sotul tot alerga cu banii dupa el si nu a vrut sa ii primeasca pana ce nu s-a convins ca suntem bine. Si apoi tot el m-a ajutat cu alaptatul.
    Despre aducerea copilului la mine in salon cred ca m-as lupta cu morile de vant. La Danut am avut posibilitatea sa intervin prin cineva si dupa ce am fost in stare sa cobor din pat ca sa merg la el nu a mai primit supliment sanul meu fiindu-i de ajuns.
    Binenteles ca nu mi-ar trece prin cap sa ridic tonul sau sa fiu altfel decat politicoasa. O prietena ce a nascut cu cateva luni inainte a 'suparat' cumva un medic si acesta voia sa o trimita sa nasca in Pitesti pe nu stiu ce complicatii inchipuite. Situatia sta asa: foarte multe femei din Pitesti prefera sa vina pe cheltuielile proprii sa nasca in C. de Arges, ceea ce ma face sa cred ca acolo situatia este si mai inchisa.
    Eu oricum o sa discut cu el . Este o idee la care nici nu stiu cum de nu m-am gandit si pentru care iti multumesc mult. Vom vedea care din dorintele mele pot fi indeplinite.
    Acum ma consider mai pregatita. Deja beau multe lichide, ceaiuri pentru lactatie, d-astea...

    RăspundețiȘtergere
  7. No ai vazut ca ai castigat? Bravo.
    Abia astept sa vad ce bratara ti-ai ales.
    :) Sper sa alegi pana nasti. Sau ai nascut cumva de-aia nu te mai vad?
    Sa sti ca ma gandesc la tine. Ma rog pentru voi sa treceti lin prin nasterea asta si Dumnezeu sa faca lucrurile cum ai tu nevoie.
    Te tzuuuuc :*

    RăspundețiȘtergere
  8. @Sakura,
    Nu am nascut inca. Ma pregatesc. Dar cum sa nasc ca inca nu am primit de la tine ce ai promis!
    Acum am fost pe la Rox si am vazut ca am castigat. Nu stiu unde trebuie sa trimit datele dar sper sa ma lamureasca ea pana diseara ca maine nu voi mai fi acasa iar acces la internet o sa am doar prin mobil si mi se pare un pic mai complicat.
    Multumesc pentru felicitari si incurajari.
    A, si inca mai astept.....

    RăspundețiȘtergere
  9. Trimit. trimit :))
    La Rox da-i mesaj pe adresa care i-ai trimis linkul cu postarea

    RăspundețiȘtergere
  10. @Sakura
    Primit. Primit.
    Si trimis si eu adresa. O sa iti trimit poza cu bratara.

    RăspundețiȘtergere