Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

vineri, 3 iunie 2011

Pasi mici-mici spre intarcare

Dupa ce mi-a trecut socul cauzat  de cele doua liniute ale testului, dupa ce l-am mai trimis pe sot sa verifice de vreo doua ori daca nu cumva una din ele s-a sters (eu spalam copilul), am trecut la alt soc. Cum intarc actualul copil? Eu nu pot si nu pot. Mama personala (mai ales) nu si nu ca trebuie urgent, ca sunt slabita si nu pot face fata cerintelor amandurora si ca nu este corect pentru cel intrauterin. Eu m-am gandit si razgandit si iar gandit. Si am zis ca o sa incerc usor, mai pe nesimtite, sa nu sufere copilul prea tare. Ca doar timp am, ca eu nu am decat o luna de sarcina si am citit eu ca merge pana la maxim cinci luni.
Primul pas a fost sa ii dau lapte suplimentar, initial din canita si apoi, surpriza, a acceptat biberonul cu care a intrat in razboi din luna 5 sau 6. Atunci nu am mai insistat. Daca copilul nu vrea nu ii dau. Si se pare ca acum il vrea. Dar sa il tina singur, sa il mai si roada si neaparat sa fie urmat tot de san. Cel mai mult a supt 60 ml. E totusi un inceput. Doua zile a mers in acest fel. Astazi nu. Nu l-a mai vrut decat sa se joace cu el si cand ii spun ca mergem sa dormim incepe sa planga dinainte ca nu cumva sa il stresez cu laptic la sticluta. Si il intreb: "vrei putin laptic?". Da, vrea, dar de la tzitzi. Bate din palme si e tot numai nerabdare pana ma asez sa ii dau. Si ii dau ca doar mai avem timp!
Alt pas a fost sa ii inlocuiesc macar partial suptul din timpul noptii tot cu sticluta. Ultimele doua nopti ne-a iesit cat de cat cu mentiunea ca noaptea trecuta cand a simtit biberonul, a supt foarte putin si s-a trezit de tot si cu tot sanul a stat vreo ora treaz tinandu-ma si pe mine la fel (iar eu dormeam doar de la 0:30 iar prima strigare a fost la 4:00, am mai adormit la 5:00 si urmatoarea strigare-si ultima-a fost la 7:30).
Este foarte sensibil si cred ca isi da seama ca se intampla ceva. Ceva ce el nu doreste. Are o dispozitie foarte usor alterabila. In casa vrea aproape nonstop in brate si daca il asez jos sa ii pun mancarea plange neconsolat pana il ridic. Deloc bine pentru spatele meu care mi se pare ca nici in pat nu se mai indreapta. Incerc sa asez tot ce trebuie cat timp doarme dar noaptea nu e prea mare, are doar cateva ore si  eu incep sa simt acut nevoia de o vacanta. Cat de mica, dar sa fie!
Afara lucrurile sunt mai placute. Baietelul meu atent rupe flori, frunze, papadii si mi le aduce sa le miros indesandu-mi-le sub nas (aproape in gura) dupa care le duce cu repeziciune la gura proprie (ii plac chiar si papadiile care sunt foarte amare) ca sa nu am timp sa intervin. Daca a plouat, ceea ce se intampla aproape in fiecare zi, sa nu cumva sa intalneasca o balta cat de mica in drum caci o matura cu ambele maini, uneori si cu fundul. Daca ploua atunci cand e treaz (se mai intampla) si nu pot sa il scot afara, vine la mine ma trage de pantalon, ridica mainile spre mine sa il iau in brate si ma duce la usa. Si vai, si iar vai daca nu o deschid. Plange cu lacrimi cat boabele de mazare, iar eu ii explic ca afara ploua, pic-pic-pic, dar o sa stea si mergem, ca mamica nu tine baietelul in casa ca vrea ea. Uneori il scot asa printre picaturi ca nu sunt in stare sa il vad plangand. Intelege tot ceea ce ii spun. Stie ca sunt locuri unde nu are voie (asta nu inseamna ca si respecta interdictiile) si cand il reatentionez ridica fata spre mine intr-o mimica de fac eforturi serioase sa nu rad. Este foarte expresiv.
Eu incerc sa ma hranesc sanatos si nu prea mult caci in prima sarcina am luat 22 kg in greutate,  ceea ce as vrea sa evit... Incerc sa nu ma enervez cand sotul vine acasa fara uleiul de arbore de ceai, comanda expresa, caci astept scutecele textile de la hip hip, sau cand pleaca la serviciu si uita sa imi lase acidul folic cumparat in ziua precedenta, sau ca sunt lipsita de ajutorul lui pe toata durata zilei si incerc sa imi pastrez calmul cand copilul, cu o lovitura bine plasata, imi rastoarna lingura cu mancarea ce se indrepta spre gura lui direct pe hainele mele. Imi incarc bateriile cand vad cu i se lumineaza fata cand apar dupa o scurta absenta, cand ii aud rasul usor galgait de care nu ma mai satur, sau vazandu-i surasul smecheresc. M-as mai putea relaxa la o "sedinta" de shopping dar cine mai are timp? Iar online, cumparand scutece textile nu e chiar acelasi lucru, nu?

8 comentarii:

  1. Adriela, am intrat pe blogul tau via "bobulmeudeorez" doar ca sa iti marturisesc ca exista (eu am aflat absolut intamplator si ma gandesc ca poate nu stii nici tu ca exista aceasta varianta) din ce in ce mai multe mame care aleg sa isi alapteze copiii in tandem. Daca vrei sa citesti mai multe despre asta cauta pe net, ma doare sufletul sa aflu ca un pui asa mic si dependent in mod natural de sanul mamei este supus unui asemenea stres doar pentru ca asa stie bunica sau un pediatru. Ma gandeam ca poate nici tu nu esti foarte hotarata sa faci pasul asta si faptul ca alaptatul in tandem este o realitate (sanatoasa si deloc periculoasa pentru puiul cel nou din burtica daca ai grija de sanatatea ta) te poate ajuta sa iei mai usor o decizie. Nu este usor, mai ales cand trebuie sa mai lupti si cu prejudecatile familiei, dar nimic nu e usor cand e vorba de crescut un pui de om :)). Succes!
    Dana de Verde

    RăspundețiȘtergere
  2. subscriu. Sunt multe resurse despre asta si cunosc si mamici care au incercat. Ai vazut asta?

    blogulmeumediocru.blogspot.com/2010/02/tandemius.html

    Pe de alta parte, daca esti hotarata sa intarci ia-o usor, corpul te va ajuta. Dupa 4 luni vei avea colostru

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dana de Verde
    Intradevar, nu aveam cunostinta de aceasta informatie. Si nu, nu vreau sa intarc copilul cu toate sfaturile celor din jur pentru ca e copilul meu si eu nu vreau sa sufere. Si ma cuprinde disperarea cand vad ca plange ca ar vrea sa suga si crede ca eu nu ii mai dau.
    Voi studia si daca se poate, cu toate rosiile in cap pe care mi le voi lua, nu o sa il intarc. Si da, vor sari multi pentru ca de o perioada eu m-am simtit foarte slabita (inclusiv crize de calciu) dar am luat si calciu pe langa elevit si lucrurile veneau oarecum spre normal. Acum am ameteli frecvente dar cred ca este normal. Si am avut intotdeauna tensiunea foarte mica ceea ce scapa din vedere si toti dau vina pe alaptat. Oricum nu conteaza presiunile cauzatoare de scadere a lactatiei. Eu am in vedere ce e mai bine pentru copilul meu si dupa informatia primita, promit sa nu ma mai stresez si sa las copilul sa suga.
    Multumesc mult! Mi-ai facut un mare serviciu!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Zoozie
    Nu, eu nu sunt hotarata sa intarc, din contra! Dar am crezut ca asa este normal. Daca ai sti de cate ori m-am invinovatit ca nu am fost suficient de atenta si am facut asa o neghiobie! Caci daca regret din vreun motiv sarcina asta, cu siguranta acesta este intreruperea alaptarii. Nu stiu cum mi-a scapat postarea respectiva de pe blogul tau ( By the way, am gasit atatea lucruri utile la tine pe blog, si asta nu de acum), dar ai scris asa de mult ca nu am avut timp sa citesc tot! Eu stiu ca in cele mai multe cazuri se poate si altfel dar asta cu alaptatul in tandem recunosc, este o noutate pentru mine. Si nu stiu cum de nu m-am gandit sa caut pe internet. Am trecut din soc in soc in ultima luna si am fost complet bulversata si probabil mintea mea nu a mai judecat limpede. Nu am apucat sa accesez toate linkurile dar deja ma simt mult mai bine.
    Multumesc mult pentru ajutor! Apreciez foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Zoozie,
    Am citit toata discutia de pe forum. Nu-mi vine sa cred ca mi-a trecut asa ceva prin minte! Doamne, ce bine ma simt ca nu l-am intarcat! Ca inca nu este nimic pierdut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur tare mult ca am putut fi de folos :)). Eu stiu doua mamici care au bloguri si care alapteaza in tandem (http://www.blogger.com/profile/14659173988327664635 si inca una care avea blog dar acum nu il mai vad, are insa o adresa la profil http://www.blogger.com/profile/03665348247184712060). Sunt sigura ca daca le scrii un mail cu ce nelamuriri ai o sa iti raspunda cu mare placere :)). Succes!
    Mai e un site in engleza foarte util si sincer pentru mamici preocupate de tot ce tine de nasterea si cresterea armonioasa a copiilor lor http://kellymom.com/bf/tandem/index.html.
    Iar pentru lipsa de calciu iti recomand seminte de susan crud (mixate cu rasnita ca sa poata fi asimilate toate bunatatile din el:)), de ex. poti sa faci niste bulgarasi de zapada dupa reteta asta http://oliviasteer.ro/bulgarasi-de-susan-craiasa-zapezii/ si sa consumi cat mai putine lactate care scad absorbtia de calciu. Cand ai timp citeste blogul Oliviei, este plin de informatii utile si total diferite de ceea ce am invatat noi sau stiu parintii nostru ca era bine pe vremea lor :))
    Cu drag, Dana de Verde

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna!
    Mi-am prins urechile incercand sa iti trimit un comentariu...din neatentie am sters ambele mesaje, asa ca revin:
    Eu stiu doua mamici care alapteaza in tamdem si au si blog (http://www.blogger.com/profile/14659173988327664635 iar cealalta nu mai are blogul dar are adresa de mail http://www.blogger.com/profile/03665348247184712060). Sunt sigura ca o sa iti raspunda la orice nelamurire daca le trimiti un mail.
    Un site util (in engleza)pentru mame http://kellymom.com/
    Iar pentru lipsa de calciu incearca seminte de susuan crud (mixate in rasnita si amestecate cu miere sau dupa reteta de aici http://oliviasteer.ro/bulgarasi-de-susan-craiasa-zapezii/). Cand ai vreme, citeste blogul Oliviei, e tare interesant si plin de informatii utile dar diferite de tot ce am invatat noi sau stiau parintii nostri pe vremea lor.
    Ma bucur ca am putut fi de ajutor!
    Cu drag, Dana de Verde

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dana de Verde,
    Multumesc mult pentru adrese. Cea mai mare parte din nelamuririle mele s-au dus. Eu alaptez copilul ca nu sunt capabila sa il intarc. Si shame on me, dar nu stiam de semintele de susan. Abia astept sa le incerc! Nu stiu inca de unde mi le pot lua dar o sa gasesc eu. Pentru ameteli oare ce ar fi de ajutor? Eu locuiesc intr-o zona de tara si am inceput sa mananc foarte multe salate, fructe proaspete si "verziciuni" in general. Poate-poate se regleaza cumva.
    Multumesc pentru preocupare si pentru ajutor! A contat foarte mult.

    RăspundețiȘtergere